Hamster
   
  1. Mikä on hamster?

Hamster on uutispalvelin (nntp-serveri, nyyssipalvelin) jota voi käyttää kotikoneessa. Sen käyttö säästää yhteyskuluja ja mahdollistaa nyyssien lukemisen XNewsin kanssa offlinessa. Hamsterilla voit myös hakea nyyssit useasta palvelimesta kerralla. Ja kaiken tämän lisäksi Hamster on myös freewarea.


2. Mistä hamsterin voi imuttaa?

Tästä (versio 1.3.23.4 / 1,28 Mb). Uusimman version voi tarkistaa täältä mutta minä en anna mitään takeita siitä että nämä ohjeet toimisivat uusimman version kanssa.


3. Hamsterin käyttöönotto

Ensiksi sinun pitää purkaa hamster.zipin sisältö. Omalla koneella Hamster vie n. 70 Mb kovalevytilaa, mutta suosittelen että kovalevyllä olisi vähintään 100 Mb tilaa.

Kun olet purkanut sen paketin, mene sinne hakemistoon mihin purit Hamsterin. Sieltä hakemistosta pitäisi löytyä hamster.exe-niminen tiedosto. Tuplaklikkaa sitä. Nyt Hamsterin ikkuna pitäisi olla ruudullasi. Jos ei ole, niin katso taskbarista Hamsterin ikoni (kuva 1). Klikkaa oikealla hiiren näppäimellä sitä ikonia ja valitse show. Nyt Hamster pitäisi olla ruudullasi.


4. Konffaaminen

Valitse Configuration --> Accounts & passwords. Sitten valitse Local accounts-lehti. Valitse Admin ja paina Edit-nappia. Nyt avautuu Edit Hamster-Account ikkuna (kuva 2). Tässä ikkunassa luodaan tunnus. Joten laita Full name sarakkeeseen esim. oma nimesi ja sen jälkeen aseta adminin salasana klikkaamalla Change-nappia. Tämän jälkeen klikkaa OK.

Seuraavaksi pitää konffata nyyssiserveri(t). Joten valitse Configuration --> News: server, groups, pulls ja sen jälkeen valitse Newsserver-lehti. Klikkaa Add-nappia lisätäksesi uutispalvelimen (kuva 3). Kirjoita news.xxx.xx,nntp:n tilalle news.koti.tpo.fi,nntp tai palveluntarjoajasi uutispalvelimen nimi. Valitse lopuksi OK.

Seuraavaksi pitää muokata uutispalvelinen asetukset. Joten valitse lisäämäsi palvelin ja klikkaa Settings ja ruksaa seuraavat kohdat: reload list of newsgroups ja reload list of group-descriptions. Ja klikkaa OK.

Lopuksi siirry Settings-välilehdelle ja muokkaa asetukset kuvan 4 mukaiseksi. Tosin voit määrittää itse kuinka monta viestiä sinä haluat imuttaa jokaisesta uutisryhmästä aluksi.

5. Ryhmien haku

Valitse Online -> NNTP-server: "news.koti.tpo.fi" tai lisäämäsi uutispalvelin (kuva 5). Nyt Hamster hakee tietoja uutispalvelimelta ja tietojen siirto kestää ensimmäisellä kerralla muutaman minuutin, josta suurin osa menee uutisryhmien nimien ja kuvausten siirtoon. Kun hamster on siirtänyt tarvitsemansa tiedot niin Tasks/Jobs-kohta näyttää "0/0":aa.


6. Uutisryhmien valinta

Ryhmien valinta tapahtuu seuraavasti: Valitse Configuration --> News: server, groups, pulls ja sieltä News-Pulls-lehti ja klikkaa Add. Avautuvaan dialogiin tulee tuhansia uutisryhmiä ja voit valita hiirellä ylemmästä listasta haluamasia ryhmät (kuva 6). Voit kuvan 6 mukaisesti rajoittaa näkyvien ryhmien määrää kirjoittamalla ylimpään kenttään tekstiä - kokeile kirjoittaa siihen vaikka autot, ruoka, atk tai muu sana joka liittyy esimerkiksi harrastuksiisi niin saat listan ryhmistä joissa liikkuu samanhenkisiä nyytistelijöitä. Jos olet aloitteleva nyyssienlukija kannattaa kuitenkin alussa tilata vain alle 10 ryhmää ja tutustua niiden kautta nyysseihin. Erityisesti suositellaan sfnet.aloittelijat.testit-ryhmään testiviestin postittamista, jolloin saatat saada palautetta mm. nyyssireaderisi asetuksista. Jos sinua askarruttaa moni asia, kannattaa aloittaa sfnet.aloittelijat.kysymykset-ryhmästä. Ja lopuksi pieni varoitus: varo Korpelaa. Jos sinä et noudata yhteisiä pelisääntöjä, niin Korpela tulee ja käyttää sanaista säilää sinua vastaan.

Nyt kun olet saanut uutisryhmälistan, niin sinun pitää seuraavaksi valita palvelin josta haet kyseisen ryhmän. Valinta tapahtuu siten, että valitset ensin ylemmästä listasta ryhmän ja odotat kunnes se ryhmä ilmestyy alempaan ruutuun. Sitten valitset että mistä serveristä sinä haluat sen ryhmän ja klikkaat OK. Jos haluat valita useita ryhmiä kerrallaan, niin pidä ctrl-näppäin painettuna samalla kuin valitset ryhmiä listoilta.

Kuvassa 7 voit nähdä listan minun tilaamistani ryhmistä. Sinulla pitäisi näkyä vastaava lista tilaamistasi ryhmistä. Huom! Kuvassa 7 sfnet.keskustelu.vitsit-ryhmä haetaan kahdelta eri palvelimelta, mikä voi olla järkevää jos epäilee ettei toiselle palvelimelle tule kaikkia viestejä.


7. Ensimmäisten uutisten haku

Kun olen valinnut haluamasi ryhmät (ei kannata ahnetia alussa), niin valitse Online --> All servers (News+Mail). Nyt Hamster hakee valitsemasi uutisryhmien viestit omalle koneelle.

Viestit on haettu kun Hamster-ikkunan Tasks/Jobs näyttää taas "0/0":aa. Muiden status-rivilla olevien numeroiden tarkoitus:
OutBox: Lähetys jonossa olevien artikkeleiden (N) ja sähköpostien (M) määrä.
News: Noudettujen artikkeleiden määrä. Load=oikeasti haetut, History=jos haetut artikkelit, Kill=hakematta jääneet artikkelit.
Mails: Noudettujen sähköpostien määrä.
Byte: Siirrettyjen nyyssi-artikkeliden ja sähköpostien koko tavuina.


8. Hamsterin käyttö uutistenlukian kanssa

Itse käytän XNews-ohjelmaa, mutta selitän lyhyesti kuinka hamsteria käytetään XNewsin, Netscapen, Operan ja Internet Explorerin kanssa. Periaattessa kaikkien selainten kanssa sinun tarvitsee kirjoittaa vain news://127.0.0.1/ ja valita haluamasi uutisryhmät.


8.1 XNewsin konffaaminen (versio 4.11.09)

Paina ctrl-F1. Kirjoita Identies-lehdellä vaadittavat tiedot. Servers-lehdellä (kuva 8) laita News Server-kenttään 127.0.0.1 ja news authentication kohdissa käyttäjätunnukseksi admin ja salasanaksi 4. kohdassa asettamasi salasana.


9. Automatic scripti

Okei, Hamster on nyt toiminnassa, mutta ainoa asia mikä puuttuu on viestien automaattinen haku ja lähetys. Valitse Script --> Manage scripts and modules, klikkaa New ja kirjoita tiedostolle nimi. Muokkaa se scripti tähän muotoon:

#alku#

#!hs1
#!load hamster.hsm

# wait, until all current processes are terminated
wait.idle

# entire News article supply clear up, afterwards wait
news.purge
wait.idle

# Mails fetch/transmit and new articles transmit, afterwards wait
news.post
wait.idle

# News fetch and then wait, until it is terminated
news.pull
wait.idle

# 15 minutes wait and restart # 15 min = 900000 / 30 min = 1800000 / 60 min = 3600000
wait.delay 900000
restart

#loppu#

Tämän scriptin avulla Hamster hakee ja lähettää viestit 15 minuutin välein. Ja itse scriptin ajo hoituu näin: Script --> luomasi scripti.

That's it ja eikun nyysseja lukemaan...


10. Ilmaisia uutispalvelimia?

http://news.cis.dfn.de/
http://pete.fi.eu.org/
http://www.newzbot.com/